Nettisivuillamme lupaamme lahjoittaa jokaisesta tilauksesta yhden hammasharjan Suomessa asuvalle lapselle. Mutta miksi teemme niin? Suomalaisten lasten hampaiden kunto on viime vuosina heikentynyt. Maailman terveysjärjestö WHO:n vuosina 2009-2010 tekemän selvityksen mukaan suomalaislapset harjaavat hampaitaan heikommin, kuin lapset muualla Euroopassa ja monessa muussa maassa Euroopan ulkopuolella. Myös kansallisten käypähoitosuositusten mukaan karies, eli hampaiden reikiintyminen, on Suomessa yleinen ongelma. Vuonna 2000 lähes 40 prosentilla 5-vuotiaista, yli 50 prosentilla 12-vuotiaista ja 75 prosentilla 15-vuotiaista oli karieksen vaurioittamia hampaita.  

Mistä tämä johtuu? Napostelukulttuuri, sokeristen ja happamien mehujen, limujen ja energiajuomien kulutus lasten ja nuorten keskuudessa on lisääntynyt. 80-luvulla kouluissa pidettiin terveysvalistusta, tehtiin fluoripurskutuksia ja opastettiin lapsia hyvään suuhygieniaan. 90-luvun lamasta johtuen terveydenhuollossa tehtiin säästöjä, jotka valitettavasti näkyivät myös ennaltaehkäisevässä terveydenhoitotyössä. Enää lapsia ei opasteta 80-luvun tapaan suuhygienian tärkeydestä ja tulokset näkyvät nykypäivän kariestilastoissa. 

Kansallisten käypähoitosuositusten sivuilta selviää, että lasten hampaiden reikiintymiseen liittyy olennaisesti mutans-streptokokkitartunta. Streptococcus mutans on reikiintymistä aiheuttava bakteeri, joka siirtyy yleensä vanhemmalta lapselle sylkikontaktin välityksellä. Mitä paremmin ja pidempään tartunnan ehkäisyssä onnistutaan, sitä paremmin säästytään hampaiden reikiintymiseltä myöhemmällä iällä. 

Viime viikolla Aamulehti kirjoitti Cell Host & Microbessa -lehdessä 13.9.2017 julkaistusta tutkimuksesta, jonka oli tehnyt Yhdysvaltalainen J. Craig Venter -instituutti yhdessä australialaisten tutkijoiden kanssa. Tutkimustuloksen mukaan valtaosalla ihmisistä hampaiston luusto on niin kestävä, että hampaiden pitäisi pysyä kunnossa, kun niistä huolehditaan hyvin. 

Tutkimustulokset vahvistivat, että hampaiston kunto riippuu eniten ruokavaliosta ja siitä, kuinka hyvin niitä hoidetaan. Lasten ja aikuisten hyvään suuhygieniaan kuuluu hampaiden huolellinen harjaus fluoritahnalla kahdesti päivässä ja hammasvälien päivittäinen puhdistaminen. Hammasvälien puhdistaminen on hyvä aloittaa lapsen ollessa 6-7-vuotias, kun lapsen suuhun puhkeaa ensimmäinen pysyvä hammas. Hammastahnojen fluoripitoisuussuosituksista eri ikäkausina voit lukea HappySmilen nettisivujen ”Tietoja ja ohjeita”-sivulta tai Hammaslääkäriliiton internetsivuilta. 

WHO:n kansainvälinen raportti paljasti myös, että ne lapset, jotka harjaavat hampaansa kaksi kertaa päivässä 12 ikävuoteen asti, tekevät niin todennäköisesti läpi elämänsä. Tämä on osoitus siitä, että kotona opitut oikeaoppiset suun hoitotottumukset seuraavat meitä läpi elämämme. Siksi on tärkeää opettaa lapselle pienestä pitäen, miten hampaista pidetään hyvää huolta. 

HappySmilen yhtenä missiona on parantaa suomalaisten suunterveyttä. Erityisesti haluamme opastaa lapsia oikeaoppiseen suunhoitoon, koska lapsissa on tulevaisuus. Viime viikolla me, HappySmilen personal trainerit, kävimme Niittykummun ICEC-päiväkodissa pitämässä opetustuokion 4-6-vuotiaille lapsille. Keskustelimme lasten kanssa oikeaoppisesta suuhygieniasta ja suunterveyden kannalta tärkeästä ruokavaliosta. Lapset olivat kiinnostuneita ja esittivät erinomaisia kysymyksiä liittyen opetustuokion aiheisiin. Lopuksi jaoimme pikku yleisöllemme omat HappySmile-hammasharjat. Kiitos kaikille tilaajille – yhdessä teidän kanssanne kannamme kortemme kekoon ja olemme askeleen lähempänä tervesuisempaa Suomea!

Syysterkuin, 

Saara & Emilia

Lue lisää: